Web tasarımı ve kodlama, http ve https protokolüne uygun olarak tasarlanmış sayfa ve web sitelerinin ihtiyaca uygun olarak tasarımcı sıfatıyla çalışan kişilerce tasarlanması işleminin adıdır. Bir web sitesi, sunucu tarafında çalışan ve kullanıcıların gördükleri iki ana kısımdan meydana gelirler. Sayfalar ve web siteleri; HTML, PHP, Javascript gibi pek çok dile ile tasarlanırlar. Günümüzde ayrıca C Dili, Python, R, GoLang gibi dillerle de web tasarımı ve kodlama yapmak mümkündür. Çoğu zaman standart bir kurumsal site veya alışveriş sitesi için scripting ve programlama dillerinin birden fazlası kullanılabilir. Ayrıca Wix, WordPress, Opencart ve daha pek çok hazır şablon / web hizmeti sizlere kodlama yapmadan web tasarım yapma olanağı sunmaktadır.
Web tasarım ve kodlama, pek çok disiplini içeren bir meslek dalıdır. Site tasarım uzmanı veya web tasarımcı gibi unvanlarla tasarım yapanlar, pek çok programlama dilini birlikte kullanırlar. HTML, bir programlama dili değil, “scripting” dilidir. Buna karşın HTML, web tasarım için son derece önemli bir konu başlığıdır. Web sitelerinin temelde iki ana kısımdan oluştuğundan söz etmiştik. Bu ayrıma karşın çoğu zaman web tasarımı yapanlar, site tasarım ve web programlama süreçlerine hakimdirler.
Web sitelerinin sunucu kısmı ile ilgili kodlama, çoğu web tasarımcı adayının HTML başta olmak üzere pek çok dile hakim olmasını gerekli hale getirir. Sektörde çalışan profesyoneller, bu kısma “front-end” veya “frontend” ismini verirler. Front end tasarımda, sitenin nasıl göründüğü görseller ve metinler, linkler ve site içindeki animasyonlar son derece önemlidir.
Backend, site tasarımı için en zorlu kısımlardan birisidir. Çoğu zaman profesyonel web tasarımı için iş tanımı belirlidir; web tasarımcı veya web tasarım uzmanı sayfaları, blok ve metinleri, font ve renkleri, animasyon ya da görselleri düzenler. Tüm bunlara ek olarak, backend kısmında web sitesinin doğru çalışması için pek çok kodlama işleminin yapılması gerekir. Backend uzmanları, sitelerin sağlıklı bir şekilde çalışması için, sunucu tarafındaki kodları düzenlerler. Web tasarım süresi, bir web sitesi nasıl tasarlanır ve site tasarım kodlama uzmanı ne yapar gibi başlıklarla bu konulardan söz edeceğiz.
Web Tasarımı Nedir? Web Tasarımı ve Kodlama İş İmkânları Nelerdir?
Web tasarımı günümüzün en fazla geçerliliği bulunan meslek dallarından birisi olma özelliğini taşıyor. Ülkemizde ve dünyada, internetin faydalarını ve hayatımızdaki yerini düşündüğünüzde, bu hiç de şaşırtıcı değil. Dünyada şu anda 1.8 milyar adet web sitesi bulunuyor. Dünyadaki her yüz kişiden 60’ı, iyi tasarlanmış bir sitenin daha güvenilir ve iyi olduğu konusunda hemfikir. Web sayfaları tasarımı / web tasarım ile ilgili bu veriler, bizlere web tasarımın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Peki, web tasarımı nedir? Web tasarımı ve kodlama iş imkânları nelerdir? Site tasarım ve kodlama, ülkemizde ve dünyada hala önemli bir iş mi? Hep birlikte, bu soruyu cevaplamaya çalışalım.
Web Tasarımcı / Web Tasarım Uzmanı Ne Yapar?
Web tasarım uzmanı, HTML başta olmak üzere pek çok konuda bilgi sahibidir. Çoğu zaman web tasarım ve kodlama süreci, ilk olarak domain (alan adı) alımı ile başlar. Sonrasında logo tasarımı, web sitesi tasarımı, sunucu, kodlama ve benzeri süreçlerle tasarım işlemi tamamlanır. Günümüzde son derece popüler olan alışveriş siteleri, e-ticaret için son derece önemlidir.
Kurumsal siteler, e-ticaret siteleri ve daha pek çok farklı türde site için site tasarım ve kodlama süreci ilk olarak sitenin “maketi” ile başlar. Bununla beraber, arama motoru optimizasyonu (Search Engine Optimisation – SEO) gibi diğer unsurlar, sitenin tasarım sürecinin uzamasına neden olabilir.
Web tasarımcı, sitenin kullanıcı ile karşılaşan ön yüzü (front end) ile ilgilenir. Web programlama konusunda bilgi sahibi olan bir web sitesi tasarım uzmanı, profesyonel web tasarımı için back-end / backend konusunda da bilgi sahibi olmalıdır. Site maketi için Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Dreamweaver gibi geliştirici ortamları yaygın olarak profesyonel web tasarımcı tarafından kullanılmaktadır.
Web Tasarım ve Kodlama İş İmkânları Nelerdir?
Web tasarım ve kodlama, günümüzün en yaygın iş kollarından birisidir. Dünyada yayında olan 1.8 milyar web sitesi bulunmaktadır. Buna karşın, iyi tasarlanmış bir web sitelerinin sayıları oldukça azdır. İnternet tabanlı bir iş olduğundan, web sitesi tasarım ve kodlama günümüzün en popüler mesleklerinden birisi olma özelliğine sahip. Ayrıca web tasarım ve kodlama, sadece web için değil diğer programlama dilleri için de bir başlangıç noktası olma özelliğine sahip. Tercihinize göre, profesyonel site tasarım ve kodlama hizmetini, mekândan bağımsız verebilirsiniz. Web tasarım ve kodlama ile ilgili online dersler alabilir, kendinizi geliştirebilir, yurtdışına da hizmet verebilirsiniz.
Günümüzde, Boostrap veya JQuery gibi yazılım kütüphaneleri, web sitesi tasarımı sürecini hızlandırmaktadır. Profesyonel web tasarımcı ne yapar? Aslında bu sorunun cevabı tam olarak nasıl bir web sitesi tasarlamak istediğiniz ile doğrudan ilişkilidir. Mobil uyumlu siteler için, site tasarım uzmanı çok daha fazla sayıda dilde deneyimli ve de uzman olmalıdır.
Profesyonel Web Tasarım Süreci Nasıl işler?
Profesyonel web tasarımı, ilk olarak ilgili bir domain (alan adı) seçilmesi ile başlar. Çoğu zaman profesyonel site tasarım ve kodlama için kısa, ürün veya hizmetin jenerik adını içerek anahtar kelimeyi barındıran bir alan adı, oldukça idealdir. Logo tasarımı ve web sitesinin maketi, font ve renk paleti gibi pek çok unsur, grafik tasarım uzmanı – grafik tasarımcı tarafından belirlenir. Web tasarımcı, kullanıcı faydası ve rahat bir kullanım için, web sitesinde neyin nerede bulunacağına karar verir. Profesyonel web sitesi tasarım ve kodlama uzmanı, HTML ve diğer kodlama dilleri ile web sitesini hazırlamaya başlar.
Web tasarımcı çoğu zaman site maketi, anasayfa ve diğer sayfaların mizanpaj, hiyerarşi, renk seçimi ve kodlamasından mesuldür. Tasarım için grafik tasarım programları veya web geliştirme ortamları, tercih edilen kodlama diline bağlı olarak seçilmektedir. Dreamweaver, HTML – PHP ve Javascript için idealdir. Bununla birlikte Visual Studio Code, Notepad++ gibi pek çok ortamda site tasarımı ve web geliştirme gerçekleştirilebilir.
Web Tasarımı İçin Boostrap Bilmeli Miyim? Mobil Uyumlu Web Tasarımı Nasıl Yapılır?
Mobil uyumlu web tasarım, günümüzde son derece önemli bir konudur. Web tasarımı gibi internet tabanlı konuların çok önemli olduğu 2000’li yılların ilk zamanlarında, mobil uyumluluk tasarımcılar tarafından üzerinde çok durulmayan konulardandı. Akıllı telefonlar ve tablet PC’lerin popülerleşmesi, mobil uyumlu site tasarımı konusunu gündeme taşıdı. Bugün, web tasarımcı veya profesyonel web tasarım uzmanı için, tasarımda mobil uyumluluk bu nedenle çok önemli.
Web tasarımı için mobil uyumluluk, günümüzdeki en önemli konular arasında yer alıyor. Boostrap, mobil uyumlu web sitelerinin akıllı telefon ve tabletlerde de iyi görünmesini ve çalışmasını sağlıyor. Tüm bunlara ek olarak WordPress için AWP gibi eklentiler, mobil uyumluluk için son derece önemli. PHP ve JQuery kullanarak, birkaç kodlama aşamasıdan sonra da mobil uyumlu web siteleri yapmanız mümkün.
Mobil uyumluluk, web tasarım – site tasarımı için en önemli ana konu maddeleri arasında geliyor. Bunun nedeni, mobil uygulamalar – web siteleri arasındaki sınırın giderek silikleşmeye başlaması. Profesyonel web tasarımcı olmak, web siteleri tasarlamak için kendinizi sürekli geliştirmeli ve özellikle mobil uyumlu web siteleri konusuna dikkat etmelisiniz.
Web Tasarımı ve Kodlama
Web tasarımı için çoğu zaman tasarım bilgisi, kullanıcı arayüzü tasarımı (UI / User Interface Tasarımı) ve kullanıcı deneyimi (UX / User Experience) en önemli konulardır. Bununla beraber, web programlama – web tasarım arasındaki sınırın da giderek inceldiğini söylemek mümkün. Bu nedenle, profesyonel web tasarımı için kodlama, önemli bir yere sahip. Yani firma, şirket ve markalar çoğu zaman web tasarım ve kodlama / web programlama hizmetini birlikte talep ederler. Kodlama, bu nedenle, profesyonel web tasarımı için son derece önemli.
Web tasarım konusunda kendisini geliştirmek isteyenler için HTML, internetin tam olarak nasıl çalıştığı gibi konular önemlidir. Bununla beraber, statik (durağan) bir site yerine interaktif – responsive siteler için PHP – MySQL ve Javascript diğer önemli konular arasında gelir. Günümüzde çok farklı programlama dilleri ve geliştirici ortamlarıyla site tasarımı – kodlama yapmak mümkün. Python (Flask ve Django), ReactJS Kütüphanesi (Javascript), C Dilleri, Golang, R gibi dillerle web tasarımı yapabilirsiniz.
Web tasarımı nedir? Sorunun yanıtını vermek bugün için biraz güç. Bunun nedeni web tasarım ile mobil uygulama tasarımı gibi farklı tasarım süreçlerinin arasındaki sınırın günden güne daha da bulanıklaşması.
Sizin için web tasarımı nedir başta olmak üzere, web tasarım ile ilgili pek çok soruya yanıt vermeye çalıştık. Sitemizden ayrıca profesyonel web tasarımı ve kodlama ile ilgili diğer konularda da bilgi alabilirsiniz. Firmanız, markanız ve kurumunuz için profesyonel web tasarımı hizmetimizden de ayrıca faydalanabilirsiniz. Profesyonel ve amatör tüm web tasarımcılara ve web tasarım uzmanlarına, adaylara şimdiden kolay gelsin.