E-Ticaret Hakkında Merak Edilenler
Yüzeysel anlamda e-ticaret 1995 yılı sonrası internet kullanımının daha da yaygınlaşması ile doğan bir ticaret türüdür. Bu ticaret elektronik mecralarda sağlanmaktadır. Tüm satış, üretim, pazarlama, dağıtım ve ödeme yöntemleri internet ağları üzerinden yapılmaktadır.
İnternetten Satış Yapmak Niçin Önemlidir?
Günümüz içerisinde teknolojik gelişmeleri takiben geleneksel girişimciliğin yerini yeni girişimcilik almış bulunmaktadır. Bundan dolayı müşteri kitlesi de sanal aleme kaymış durumdadır. Çeşitlilik ve avantajları açısından sıklıkla tercih edileceği için satacağınız veya pazarlayacağınız ürünü geniş kitlelere ulaştırabilmek işinizi kolaylaştırır. Bundan dolayı e-ticaret pazarında adınızın duyulması ve büyüme olasılığınız doğru bir strateji takip edildiğinde oldukça yüksektir.
E-Ticaret Türleri Nelerdir?
- B2B/ Business To Business Elektronik Ticaret (Şirketler Arası)
- B2C/ Business To Customer Elektronik Ticaret (Şirket-Tüketici)
- Şirket-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret
- Tüketici-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret
Ülkemizde Yaygın Olarak Kullanılan E-Ticaret Sistemleri
En yaygın olarak B2C firmadan müşteriye doğru sağlanan ticaret biçimi kullanılmaktadır. Aynı zamanda B2B şirketler arası ticaret türü de oldukça sık rastlanan bir şeklidir. Unutmayın ki iki sistem arasındaki en büyük farklardan bir tanesi hitap ettiği müşteri kitlesidir.
E-Ticaretin Yararları
Öncelikle her işte olduğu gibi sanal ortamdan alışveriş ve ticaret yapmak iş gücü ve zamandan kazandırıyor. Böylelikle hem üretici hem de satıcının ve üretim yapan kişinin işi kolaylaşmış oluyor. Kargo şirketleri açısından da düzgün bir sistem oluşturuluyor ve tek tıkla istediğimiz ürünü satabiliyor tedarik edebiliyor ve sipariş verebiliyoruz. Firmalar açısından bir başka yararı ise 7/24 açık bir sistemleri bulunuyor ve kişiler istediği zaman ulaşabiliyor. Aynı zamanda firmaların piyasa değerlendirmesi yapması kolaylaşıyor. Müşteri açısından daha fazla ürün yelpazesi ve fiyat değerlendirmesi yapılabilecek bir ortam yaratıyor.
Sanal ortamda olduğu için firma stok maliyet bilgileri kayıt altında olduğundan dolayı tekrar stok bilgisi yapmasına gerek kalmıyor. Müşteri açısından daha önce satın alan kişilerin memnuniyet ve yorumları görülebildiği için ürün hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Satıcılarımızın dünyaya ve daha geniş kitlelere yayılmasına olanak sağladığı gibi ülkemizde bulunmayan bir ürünü yurt dışı e-ticaret siteleri sayesinde temin edebilme avantajı da sağlıyor.
Ürün Detayları Nasıl Olmalı
Bu açıda ürünün görselliği çok önemlidir. Kaliteli bir formatta olması tercih edilme oranını yükseltir. Aynı zamanda ürünün video şeklinin sistemde olması alıcıyı daha çok cezbeden ve güvenilirliği sağlayan ayrı bir özelliktir. Ürün detayları tamamen birebir açık ve anlaşılır olmalı bizzat detaya yer verilmelidir. Ödeme seçenek yelpazesi geniş tutulmalıdır havale, EFT, kredi kartı, kapıda ödeme gibi birçok seçenek müşteriye sunulmalı ve müşteri kendine uygun olanı seçmelidir. Ödeme konusunda müşteri sıkılmamalıdır.
Seo Çalışması Yapılması Gereklidir
Bir e-ticaret sitesi kurulduktan sonra arama motoru optimize edilmelidir. Sitenin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak gereklidir. Seo çalışması doğru yapılırsa böyle bir site her anlamda daha avantajlı olarak öne çıkacaktır. Güvenlikte aynı şekilde en üst düzeyde tutulmaya özen gösterilmelidir. Ödeme yöntemleri, gizlilik, hüküm ve koşullar hakkında hem müşteri açısından hem satıcı açısından güvenli bir ortam sağlanmalıdır.
E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Ne Yapmalı
Emek ve zaman ayırmak oldukça önemlidir çünkü freelancer bir iş sayılmaktadır ve müşterilerle ürünlerin üretim ve tedarikiyle birebir ilgilenmek ve düzenli takiplerini yapmak gerekir. Aksaklık olması hem satıcıyı hem müşteriyi zora sokacaktır. Akılda kalıcı bir domain adresi gereklidir. Adres sektörünüzü ve yaptığınız işi tanımlayıcı olmalıdır, kolay hatırlanabilmelidir.
Ticari bir faaliyet göstermek ve vergi mükellefi olmak önemlidir. Eğer bir firmanız yoksa Adi ortaklık kurmak gerekir ki bu en masrafsız yollardan bir tanesidir. 400-1000 tl arası değişen bir fiyatı vardır. Ama bunlar dışında Limited şirket veya anonim şirkette kurabilirsiniz.
Pazarlayacağınız ürün ve hitap edeceği kitleyi doğru seçmelisiniz. Her zaman gelişen ve hep ihtiyaç duyulan bir ürün satışı yapmak işinizi kolaylaştıracak ve firmanızın dinamizmini sağlamış olacaktır. Sosyal medyada adınızı duyurmalısınız.
Makul bir bütçe ayırmanız gerekmektedir. Üretim, tedarik, site açma, sermaye, ürün temini gibi ihtiyaçlar doğacağı için yapacağınız işe uygun bir bütçe ayırmalısınız. Aynı zamanda kısa sürede büyük işler yapmak ve tanınmak istiyorsanız reklam ve analiz süreçleri için de ayrıca bir bütçe ayırmanız olasıdır.
Profesyonel bir e-ticaret yazılımınız olmalıdır. İhtiyaçlarınız belirlenmeli ve müşterinin ihtiyaçları da göz önünde tutulmalıdır. Müşterilerin kolaylıkla kullanabileceği ve sizin de sipariş kontrolünü ve istatistiksel durumunuzu basitçe kontrol edebileceğiniz geniş özellikte bir yazılımınız olmalıdır.
E-Ticaret’e Nerden Başlanmalı?
Bütünsel anlamda 4 ana kuralda sıralanmaktadır. POS süreçleri tamamlanmalı, kargo gönderiler planlanmalı, ürün temini ve stok kontrol yönetimleri yapılmalıdır. Bunlarda belli bir düzen oluşturduktan sonra elde ettiğiniz gelir ve kazançlara oranla sisteminize yeni inovasyonlar ekleyebilir ve bunlar üzerinden ayrı bir iş planı oluşturarak onlar takip edilebilmektedir.
E-Ticaret Sisteminizin Güvenilirliği
Müşteri memnuniyeti ve tercih edilme oranınızın artması için en önemli kriter güvenilirliktir. Sipariş takibi açısından bir sisteminiz olmalıdır. Canlı destek hattınız bulunmalı ve müşteri hizmetlerine erişimler kolay olmalıdır.
İade talebi almanız gerekebilir. Sizden kaynaklı olmayan fakat teslimatta oluşabilecek sıkıntılar açısından bu özelliği sunmanız müşterinin içini rahatlatacak ve sizden kaynaklı olmayan bir nedenden dolayı gerçekleşmişse ürün satışınız değişim özelliğinizle birlikte güvenilirliğinize katkı sağlayacaktır. Unutmayın ki iade ve değişim kriterleri müşterilerin alışveriş yaparken dikkat ettiği bir içeriktir, bu sayede daha rahat alışveriş yapabilirler ve satışlarınız yükselebilir. Aynı şekilde kredi kartı alt yapınız güvenilir olmalı bir sorun çıktığında para iadesi karta tekrar yapılabilmelidir.
Stoksuz E-Ticaret Yapılır Mı?
E-ticaret yapabilmek için ille bir stoka ihtiyacınız yok. Üretici firmaları direkt müşteriye ulaştırma yoluyla aracı olarak da e-ticaret yapabilmeniz mümkündür. Stoksuz e-ticarete dropshipping adı verilmektedir.
Stoksuz E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Tedarikçiyle müşteri arasında aracılık yapabilmenizi sağlayan platformlar üzerinden, kısaca toptan ürünü sağlayan firmanın veri tabanı üzerinden yapıyorsunuz. Satış süreci sonrasında toptan ürünü satan firmaya ürünlerin ücretlerini yatırmak gerekiyor. Müşterilerin iletişim ve adres gibi bilgileri tedarikçiye sistem üzerinden iletilerek böylece lojistik derdinden de kurtulmuş oluyorsunuz.
Stoksuz Online Satışın Avantajları
En önemli avantajı herhangi bir sermayeye ihtiyaç duyulmamasıdır. Sadece aylık veya listeleme ücretleriyle düşük rakamlar ödeyerek birçok firmayla çalışabiliyorsunuz. Ürün satılmadan veya müşteri para ödemeden herhangi bir ödeme yapmıyorsunuz. Ödeme satın alındıktan sonra gerçekleşiyor ve böylelikle yüksek sermaye gerektirmeden işinizi yapıyorsunuz.
Dropshipping’in Dezavantajları
En sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi stokçunuzun satın alınan ürünü müşteriye teslim edememesi hatalı veya bozuk olarak teslim etmesidir ki bu firmaya güven açısından müşteriler tarafından önemlidir. Çalıştığınız firmanın ortalama memnuniyet puanının düşmesine sebep olabilir ve sizin de aracı olmanıza ya da aldığınız iş oranlarında düşüşlere sebep olabilir.
Teslimatta sorumluluğunuz belli sınırlar içinde de olsa müşteri sizle iletişim halinde olduğu için bir sorun yaşandığında aranacak ilk isim siz olursunuz. Tedarikçiden kaynaklı nedenlerle sorunlar yaşanırsa müşteride markanıza ilişkin olumsuz düşünceler olabilir ki bu da marka imajınıza etki edecektir.